1. PROJEKT “USTAV”

VIZIJA:
Savršenija Unija Europskih Država.

MISIJA:
Isprovocirati razmišljanje o lokalnim i federalnim ustavima.

CILJEVI:
Omogućiti slobodan i lak pristup američkom ustavu do godine 2015.

ZADACI:
1. Prevesti američki ustav na hrvatski jezik .

2. Objasniti prijevod s obzirom na modernu Europu.

3. Podijeliti 100.000 primjeraka prijevoda ključnim vođama.

4. Podržati prijevod sa internet stranicom i konferencijama.

 

Sjedinjene Američke Države su, iz jedne točke gledišta, najstariji narod na planeti. Već dva stoljeća i četvrt  one neprekidno rade po izvornom ustavu. Projekt Ustav pita: zašto? Što je američkom ustavu dalo takvu stabilnost i izdržljivost tijekom prošla dva stoljeća? Kako može Europa profitirati od pomnijeg proučavanja tog dokumenta?

Posebice, može li poznavanje zapadnog primjera pomoći Hrvatskoj da se odmakne od komunističkog razmišljanja u vladi i poslovanju? Mi vjerujemo da može i stoga namjeravamo raspodijeliti prijevod američkog ustava ključnim političkim i gospodarskim rukovodiocima u Hrvatskoj kao i slijedećoj generaciji Hrvata.

Za 151. zastupnika u Saboru, 127 gradonačelnika, 30 ministara i njihove urede, sudcima, odvjetnicima, akademicima, članovima Pan-Europa i Le Mouvement Europen, tisućama poslovnih vođa i svakom Hrvatu u trećem razredu srednje škole. Sve besplatno.

Namjeravamo pribaviti kratak komentar da bi pomogli čitateljima da lociraju američki ustav povijesno i intelektualno. Osvrnut ćemo se na The Federalist, posebice dokumente 10 i 51, na Platona (putem Montesqieuovog osvrta na Polybiusa ), do teorija što čini prirodnu državu i kako moderna Europa može se početi kretati prema savršenijoj Uniji. Komentar će pokušati objasniti ključne ideje kao što su dvojni suverenitet, podjela moći, the Connecticut Compromise, popravljanje umjesto mijenjanja te politički i pravni suverenitet Naroda.

Također je moguće da održimo predavanja na različitim mjestima.

 

Voditelji Projekta:   JS Renfro  (USA)  –  Ivan Gašpar