2. OBRAZOVANJE VODSTVA – ŠKOLA VODSTVA

VIZIJA:
Tijelo sastavljeno od obrazovanih filozofskih Europskih vođa sa dugoročnim pogledima.

MISIJA:
Zaštita od domaćih nereda unutar Europe i stranih ratova .

CILJEVI:
100-500 hrvatskih vođa i 10-50 svjetskih vođa od 2014-2022.

ZADACI:

– Obrazovati koristeći zadani raspored, zapadne klasike i neprekidan dijalog.
– Objasniti medijima potrebu za dubljim i dugotrajnijim rješenjima.
– Rasporediti naše vodstvo na mjesta gdje će moći napraviti razliku.
– Podržati njih i Europu sa podizanjem obrazovanja i usluga.

Učenje je ključno za rukovođenje; učiti kako koristiti dvije ruke. Sa jednom rukom vođe stvaraju i komuniciraju istinitu i podižuću viziju i misiju. Sa drugom rukom oni formuliraju i ostvaruju kvantitativno određene ciljeve čiji koraci su sinkronizirani zadaci. Borna Bebek, doktor znanosti sa Londonskog Ekonomskog fakulteta (London School of Economics-LSE), poznati stručnjak za vodstvo i autor, je razvio curriculum, Integrativno Vodstvo koje se bazira na duboko zapadnjačkim principima (Platonovim) sa kojim se sve stranke i narodi mogu složiti. Vođa igra četiri elementarne uloge: duhovno-građansku, voljno – donositelj odluka, mentalna – istraživač, implementativna – operativna.

Jednim dijelom obrazovanje sadrži module „satova leta“ koji se sastoje od audio-vizualne interakcije, radionica, dijaloga i prezentacija. Svaki pilot treba određeni broj satova leta prije nego preuzme odgovornost  za Boeing 747.  Ali su vodstvo i obrazovanje također duboko osobni pa čak i duhovni napor. Bliska interakcija sa vrsnim vođama i sa najvećim zapadnjačkim misliocima će upoznati mlade vođe sa nekom dubokim izvorima zapadnjačke odličnosti pomažući im da se i sami priključe na te izvore.

Uz treniranje vođa program namjerava pomoći da poslovni svijet i vlada ostvare podizanje projekata. Na primjer , pomoći će pri pisanju i dovršavanju ustrojstva organizacije za Hrvatske Željeznice; isporučiti diplome zaposlenicima hrvatskog Ministarstva zdravlja; nastaviti raditi na već postojećem obrazovnom programu za izvršioce  German Bank-a. Ukratko, on će pokušati trošiti resurse na mudar način i u manjim razmjerima koji će proizvesti trajne promjene.

Raspoređujući filozofski nastrojene vođe diljem Europe i Hrvatske mi vjerujemo da će učinak za dobrobit Zapada biti veći nego pri drugima projektima sa kvantitativno određenim ciljevima koji koštaju istu količinu resursa.  U ovom slučaju Zapad dobiva puno više od uloženog.

 

Voditelji Projekta:Borna Bebek—Dražen Horvat