3. EKOLOŠKI PROJEKT
NP-Sjeverni-Velebit_fancybox

VIZIJA:
Više organska Europa, a posebice više organska Hrvatska.

MISIJA:
Senzibilizirati Europljane i Hrvate za organske i holističke aspekte njihovog individualnog identiteta.

CILJEVI:

Opći cilj:  Niskougljična i energetski štedljiva ekonomija 21.stoljeća.
Specifični cilj:  Povećati uporabu solarne energije u Zagrebu i okolnom području za 7% do godine 2018.

ZADACI:

Obrazovati: Nekolicinu hrvatskih poslovnih vođa o postojanoj i dugotrajnoj koristi od solarne energije.

Dizajn : Solarni paneli su estetski kompatibilni sa tradicionalnom europskom arhitekturom i krajobrazom.

Instaliranje : 1500 solarnih panela diljem zagrebačkog područja.

Podrška: Poslovne jedinke rutinski obavještavati o efikasnosti solarnih panela i redovite inspekcije panela.

 

Hrvatsku, kao jedno od glavnih turističkih odredišta u Europi, primarno čini njena prirodna ljepota: planine, rijeke i plava obala Jadrana. Ako je Hrvatska poznata za išta drugo osim izuma kravate onda su to prekrasne lokacije za špageti vesterne: zelene šume, slapovi i kristalno čista jezera. Za Hrvate je Hrvatska mjesto gdje se još uvijek može vidjeti krave kako pasu i gdje se za razumnu cijenu može dobiti organski hrana koju nisu uzgojili nezadovoljni intelektualci nego nekih dvije ili tri stotine tisuća seljaka i ribara.
Ovaj organski aspekt Hrvatske – njeni nacionalni parkovi – su dio svjetske baštine. U Hrvatskoj je ekologija, nažalost, prerogativ ideološke ljevice. Ali ekologija, što su mnogi sa oba politička krila počeli razumijevati, nije stranačka stvar.

Nijedna politička stranka ili lako određena interesna skupina ne može generirati dostatno entuzijazma za zaštitu organske planete. Na svu sreću ekologija je lukrativna. Organski, holistički pristup je kompatibilan sa nevidljivom rukom. Primjena i prilagođavanje logike ekosustava ekonomskim modelima urodit će kvalitetom i istinskom moći ljudskog života.

Neke od najvećih mogućnosti za stvaranje opće dobrobiti i otvaranje održivih radnih mjesta proizlaze iz oponašanja učinkovitosti ekosustava (koji ne stvara otpad). Ekološki otisak premašio je kapacitet naše Zemlje, i nastaviti živjeti kao do sada, krajnje je neodgovorno, neodrživo i nemoguće. Rješenje zahtijeva novi pristup i nove ideje kako nadvladati ekološku, ekonomsku i moralnu krizu.

Očito je da postoje razboriti ekološki pristupi koji nisu neposredno kompetitivni na tržištu. Ali ova Akademija nema samo kratkoročne, nego srednjoročne i dugoročne planove.

Voditelji Projekta: Mario Bebek—Vanja Glogovac