4. POTRAGA ZA HRVATSKOM KRALJEVSKOM KRUNOM

VIZIJA:
Hrvatska utemeljena na tradicionalnoj povijesti.

MISIJA:
Isprovocirati Hrvate da sagledaju veću i ujedinjeniju Europu.

CILJEVI:
Naći originalnu krunu ili stvoriti zamjenu do 2016.

ZADACI:
– Tražiti krunu. Snimiti potragu.
– Objasniti njenu povijest objavljujući knjigu.
– Naći ili Stvoriti krunu.
Hrvatska prolazi kroz krizu identiteta još od 1991. Emile Durkheim tvrdi da je potrebno šezdeset godina od nastanka zemlje da bi joj se duh učvrstio. Duh Hrvatske se još nije učvrstio i to je očito kada se razgovara sa građanima bilo na tržnici ili na sveučilištu. Hrvatska je svugdje nezadovoljna trenutnim režimom i mi sugeriramo da je jedan od razloga za to nedostatak  sjećanja.

Pojedinačni građani su snažnim osjećajima vezani za njihovu prošlost; ponosni su što su Hrvati i za sve njih taj identitet ide puno dalje od 1991. Njihov osjećaj identiteta je stariji od Jugoslavije, stariji od komunizma i za većinu njih on počinje negdje između sedmog i dvanaestog stoljeća. Hrvatska Kraljevska Kruna je za mnoge taj simbol snažne i opravdane tradicije kojoj je svaki Hrvat nasljednik. Kada bi se Kruna ponovo izložila, pa čak i kopija, to bi ih učinilo ponosnima. To bi im donekle pomoglo da povrate svoj bodri i drevni identitet.

 

Iskreno govoreći, gotovo je zaprepašćujuće da nijedna državna institucija nije to već učinila. To je tako očit i prikladan projekt da je iznenađujuće da je trebalo 22. godine da ga jedna ozbiljna hrvatska institucija uobliči. Kako bilo, to je toliko korisno za sve građane da se mirne duše može reći da će sve političke stranke i sve institucije biti sretne kad se Kruna konačno izloži. U tome nema protivljenja no samo podrška.
Voditelji Projekta: Dr. Vladimir Sokol—Dr. Dražen Horvat
Dr. Vladimir Sokol je profesionalni arheolog i kustos Arheološkog muzeja Zelena. Dr. Dražen Horvat trenutno radi na knjizi o Kruni.